Lončari iz Zlakuse u Srbiji stigli do UNESCO-a

јануар 19, 2022
djuvecara3
djuvecara2
djuvecara1

Lončarski zanat u užičkom selu Zlakusi na zapadu Srbije upisan je na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.
U odluci međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a, objavljenoj u decembru, navodi se značaj tradicionalne izrade zlakuške lončarije, na ručnom kolu, tehnikom zidanja, a zemljano posuđe namenjeno je za termičku obradu hrane.
Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Etnografskog muzeja u Beogradu, u saradnji sa Muzejom na otvorenom “Staro selo” Sirogojno i Udruženjem lončara “Zlakusa” pripremili su nominaciju ovog starog zanata, koji se održao u Zlakusi zahvaljujući i Sofiji Bunardžić, akademskoj slikarki, keramičarki, dugogodišnjoj profesorki i direktorki Umetničke škole u Užicu.
Ona već dvadeset pet godina u Zlakusi organizuje međunarodnu koloniju keramike, a preko 360 umetnika iz 37 zemalja imalo je do sada priliku da nauči elemente starog lončarskog zanata i svoje umetničke predmete izradi na stari način, pa je tako ceo svet saznao za lončare iz Zlakuse.